Devátý ročník festivalu japonské a soudobé hudby Prague Shakuhachi Festival přivede do Prahy mistry japonských tradičních hudebních nástrojů. Rozezní sály HAMU, Českého musea hudby, Musea Kampa, Sv. Vavřince pod Petřínem a Juditiny věže Karlova mostu.

Prague Shakuhachi Festival nabízí celou řadu žánrově rozmanitých koncertů, které spojuje japonská flétna šakuhači.
V pátek 21. srpna festival zahájí elektroakustickým koncertem v Českém museu hudby. Po boku japonských virtuózů, vystoupí mimo jiné básník Jaromír Typlt, multi-instrumentalista Vlastislav Matoušek a post-hiphopová kapela Kyklos Galaktikos.
Celodenní sobotní program nabídne českému publiku možnost poznat a zažít zvuk, tak jak jej chápe zen-budhismus. Japonský duchovní Daitetsu Kosuge povede přednášku a meditaci, po níž bude následovat zvuková procházka Malou stranou a Hradčany navržena českým soundartistou Michalem Kindernayem. V jejím rámci zahraje site-specific ansámbl Topos Kolektiv
Sobotní večer bude patřit duchovní hudbě, na řadě jsou hned dva koncerty: mezikulturní Dialog mezi Východem a Západem v Juditině věži Karlova mostu a tradiční japonská hudba ve skrytém sálu bývalého kostela sv. Vavřince pod Petřínem.

Další koncerty se budou konat v prostorách HAMU na Malostranském náměstí. Hlavní koncert festivalu se zde odehraje v neděli večer 23. srpna. Pondělí 24. bude věnované nové a soudobé hudbě. Nové skladby představí Marty Regan, Vlastislav Matoušek a Matouš Hejl. Uvedena bude i jedna z úplně prvních evropských skladeb pro šakuhači Harakiri Petera Eötvöse (1973), její perkusivní složku má na starosti dřevorubec půlící polena.

Výjimečnou událostí festivalu bude uvedení vězeňské pantomimy Václava Havla Perpetuum Mobile v režii Radima Vizváryho v Museu Kampa.

Vedle koncertů festival nabízí kurzy hry na japonské nástroje koto, šakuhači a šamisen. Možnost dozvědět se více o japonské hudbě otevírají poslechová setkání a odborné přednášky.

Festival pořádá o.s. 108 Hz, Hudební a taneční fakulta AMU, Českojaponská společnost, České museum hudby a European Shakuhachi Society za podpory MKČR, MHMP, OSA, GoOut.cz, Miyabi a Ben Car, ve spolupráci s Institutem intermédií, mediálními partnery festivalu jsou Radio 1 a Radio Wave. Prezidentem festivalu je skladatel a etnomuzikolog Vlastislav Matoušek.

www.komuso.cz