Prvního května loňského roku se v Brně konal každoroční pochod neonacistů. Jako reakce na něj vznikla iniciativa BRNO Blokuje, neformální seskupení lidí, které spojil dohromady cíl nenásilně trasu pochodu zablokovat.
Dokumentarista Vít Klusák a šest jeho studentů a studentek z pražské FAMU natočili různé aspekty onoho dne. Klusák se zaměřil na televizního reportéra, pro kterého „bez konfliktu není reportáž“. Jan Strejcovský portrétoval neonacisty, zatímco Kristýna Bartošová se zaměřila na blokádníky. V příspěvku Romové nechává Robin Kvapil zaznít anonymní ostře xenofobní dopis adresovaný ředitelce Romského muzea. Lukáš Senft se věnoval policistům, Natálie Císařovská se od pochodu posunula a zachytila prvomájové akce politických stran. Ještě dále se vydal Andran Abramjan, který se k prvomájovým událostem vyjádřil pomocí zvířat v ZOO .

Obratlovci – poslední kapitola
režie: Andran Abramjan
kamera: Marek Matvija
střih: Marek Matvija, Andran Abramjan

Jedna z episod dokumentárního filmu Film jak Brno, který zkoumá perspektivy rozličných aktérů kolem neonacistického pochodu prvního května 2011 v Brně. Finální episoda Obratlovci se snaží celému dění nastavit etologické zrcadlo, a v rámci polo-otevřené narativní struktury umožnit divákům získat více nadhledu nad celý problémem nesnášenlivosti a agresivity. Celé natáčení probíhalo prvního května 2011 v brněnské Zoo, několik kilometrů od probíhajícíh nepokojů, anketám byli podrobeni návštěvníci Zoo, zvířata i účastníci internetových diskusí.

FILM JAKO BRNO – ofic. trailer from Hypermarket Film Ltd. on Vimeo.